Кашлица

Какво представлява кашлицата?

Диагноза кашлица няма да намерите. Тя не е заболяване, а симптом обикновено заболяване на дихателните пътища, но с нея се манифестират и някои инфекциозни заболявания или общо неразположение на организма.

Кашлицата е сложен рефлекторен акт, който цели опазване на гърлото и горните дихателни пътища свободни. Тя представлява бързо изкарване на въздуха от дихателните пътища, придружено от характерен шум. В известна степен кашлицата е волеви акт и може произволно да бъде предизвикана или потисната.

Кашлицата може да се предизвика от механични, възпалителни, химични и топлинни въздействия върху рецепторите на горните дихателни пътища (ларинкс, трахея, бронхи).

Кашлицата може да бъде суха, дрезгава, влажна, коклюшоподобна (т.е. характерната за магарешка кашлица), лаеща, пристъпна, спастична; зад това многообразие от имена (а списъкът може да бъде продължен), се крият действителните причина за кашлицата. Това предопределя и по-нататъшното поведение спрямо нея - прегледи, допълнителни изследвания, необходими оздравителни мерки, насочени към основното заболяване.

Не са сензация случаите, когато хора, болни от туберкулоза, разбират за това едва след рентгеново изследване, защото просто не са кашляли. Логична е препоръката да не предприемате веднага мерки за спиране на кашлицата преди да е изяснена причината й. Много често започва като суха кашлица, след това преминава през т.нар. период на неефективната кашлица, за да се стигне до отхрачването.


Още за кашлицата: