Съвети

Специалистите казват, че за да овладеем кашлицата, трябва да започнем да я лекуваме от самото й начало. За целта може да я атакувате с обикновени методи и средства още щом се появи.

Предлагаме ви няколко практични съвета как да овладеем и облекчим кашлицата, която ни създава дискомфорт през деня и през нощта. Най-често тя ни мъчи през зимния период от годината, който се характеризира с повишена честота на респираторни инфекции.

Кашлянето по няколко пъти дневно е съвсем нормална реакция на организма, чрез която се прочистват дихателните пътища и се отстранява ненужното количество секрет. В зависимост от чувството за наличието на секрет, кашлицата се дели на суха - при нея не се отделя или се отделя минимално количество секрет, и влажна – образуват се храчки.

Обикновено кашлицата в началото е суха и дразнеща. Тя може да доведе до възпаление на фаринкса и носа, а когато в схемата се включи и ларинкса, кашлицата се задълбочава и става лаеща и мъчителна. Ако характерът на болестния процес се промени и обхване бронхите, кашлянето става дълбоко и с отделяне на секрети.

Не прибягвайте веднага до приемането на лекарства, потискащи кашлицата. Според специалистите, те пречат на естественото очистване на слузта. От своя страна, натрупването й може да бъде причина за размножаване на микроорганизми.


Кашлицата - напън на организма да се очисти

 

Билков чай и влажен въздух втечняват секретите. Задъхваме се, очите ще изхвръкнат от пристъпа на кашлица, текат ни сълзи. Борим се за всяка глътка въздух кат оудавник. Таман успокояваме първия пристъп и нещо отново почвада"дращи"по гър­лото и ни кара неудържимо да кашляме. До пълно из­тощение.

На въпроса как да се отървем от кашлицата, физиолозите категорично отговарят, че не бива да се борим с нея с всички средс­тва и на всяка цена ,защото тя е защитна реакция, с ко­ято организмът иска да се отърве от "дразнителите" върху лигавицата. По ме­ханичен път, със силна струя въздух навън ,тяло­то се опитва да се очисти от попаднали чужди тела, ви­руси и бактерии. Това, кое­то трябва да направим, е да втечним секретите, за да облекчим работата на бе­лия дроб.

Най-простата рецепта е като се пие непрекъснато топла вода или билков чай. Лечебните треви увелича­ват ефекта от топлата теч­ност. Ако пропуснем тази проста процедура, секре­тите стават гъсти и жила­ви, както това се случва при обезводняване с всич­ки физиологични течнос­ти в тялото. Повишената температура по време на боледуване също доприна­ся за това.

Секретите в белия дроб трябва да се отделят, защо­то те намаляват дихателна­та повърхност, затрудня­ват дишането и са благоп­риятна среда за развитие на вируси и бактерии.

Освен вода може да се пие плодов сок и всякакви течности. Черният и зелен чай пък разширява брон­хите и има ефект подобен на лекарството нофилин, което често се предписва срещу кашлица.

Отоплението е враг но­мер едно на кашлящия. Заг­ряването на помещението с електрическа печка или парно пресушава въздуха.

Измервания на влаж­ността сочат, че там къде­то има отопление, възду­хът е сух като в пустинята. Опитите да се овлажни ка­то се сложат изпарители, не дава нужния резултат. Най-подходящо е върху ра­диаторите да се слагат мок­ри хавлиени кърпи и те да се подменят периодично. В магазините могат да се на­мерят и специални изпари­тели.

Кашлицата се облекчава и от инхалации с вода, в ко­ято се слага щипка сода и сол. Към нея може да се прибавят и по 1-2 капки масло от мащерка, евка­липт или бор.

Според международни проучвания болните тър­сят лечение срещу кашли­ца много по-често отколко­то за други оплаквания, а разходите за лечението и в САЩ всяка година са над един милиард долара. Има обаче и евтини и достъпни начини да се справим, без да товарим организма с антибиотици.


Спете при температура 18 - 20 градуса

 

Горещината създава среда за развитие на болестотворни микроорганизми.

В помещенията, където се спи, е добре да бъде хлад­но, като най-подходящата температура е 18 - 20 граду­са. Не случайно д-р Спок я препоръчва и за спалнята на бебета. Ако градусите паднат под 16°С, домашни­те акари, главна причина за алергията към домашен прах, престават да се разм­ножават, а пристъпите на кашлица се облекчават. Об­ратното, щом градусите се вдигнат над здравословната норма, въздухът в помеще­ниятасе насища с положи­телни аеройони. Те са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми и причина за обостряне на различни хронични заболя­вания като алергии, сърдеч­но съдови заболявания и мигрени. Сухият въздух из­сушава лигавиците и създа­ва проблеми при всички за­болявания на горните диха­телни пътища. Много често възпалението на бронхите се предхожда от възпаление на носа - ринит и се "разгъ­ва" по съседство по схемата - фарингит - фаринготрахеит - бронхит.

Освен това секретите на хремата, синузита и други­те възпаления локализирани в носоглътката, също са причина за кашлица и без възпалението да се смъква надолу към белите дробове. Ето защо за предпазване от бронхити за по-бързото му излекуване е важно да се погрижим за гърлото и но­са.

Възпаленията, които за­сягат белодробното дърво, създават проблеми със сърдечно-съдовата система. Един обострен бронхит например, може да стане причина за сърдечна декомпенсация. Затова грижата за белите дробове е от голя­мо значение за поддържане на сърцето.


Организмът сам изключва механизма „Дай да ям”

 

Глад срещу инфекции

Грипът „яде” големи порции от запасите ни от магнезий, селен, цинк. Болестта, независимо дали е простуда или грип, дава един ясен сигнал - убива апетита. Така организмът пести сили и енергия, за да се справи с агресора - виру­си и бактерии. Ние обаче най-често не се вслушваме в този сигнал и вместо да му дадем разумна почивка, взе­маме спешни мерки. Опит­ваме се "да го подсилим" и почваме да го тъпчем със "силна" храна. Приготвяме бульон, месо, яйца и... му пречим активно. Защото в този момент, особено ако болестта е грип, белтъчна­та храна действа като отро­ва. Тя има особен метаболизъм и при преработката и в тялото се отделя много топ­лина и азот, който идва от белтъка. Това товари чер­ния дроб, а той си има дос­татъчно работа. Зает е със задачата да чисти отровите, които по време на болестта са значително повече. Без да мислим за него, ние му създаваме още работа. А бихме могли да помогнем като му дадем отдих и го ос­тавим без храна, както сам е дал заявка, изключвайки механизма "дай да ям". И вместо да се тъпчем с пре­печени филийки и ориз, да погладуваме като останем ден-два само на сокове. По време на боледуване орга­низмът има нужда от ал­кална среда. Плодово - зеленчуковите сокове му я осигуряват.

Ако стомахът реагира ос­тро на концентрирания сок, той може да се разреди на по­ловина с вода. Най-подхо­дящ е ябълковият, който понижава температурата и действа като противоотро­ва на токсините на болест­та.

Полезен е и сокът от мор­кови, защото осигурява градивен материал за клет­ките. Освен това той е източник на каротин, който повишава имуноглобулините тип А. Именно те гаран­тират локалния имунитет на лигавиците в гърлото и носа, които са вход на врата за инфекциите.

При боледуване основни помощници на организма в борбата с вирусите и бакте­риите са антиоксидантите - витамини А, С, Е и селен, както и микроелементите. Ролята на антиоксидантите е да неутрализират вредните свободни радикали. Това са продукти, получени при обмяната на веществата вътре в клетката, които ув­реждат клетъчните стени и ги правят уязвими от различните отрови.

Нуждите на организма от магнезий, селен и цинк по време на боледуване нарастват, защото грипът яде го­леми порции от запасите. Белтъчната храна с която злоупотребяваме, докато сме на легло, буквално "стопява" резервани от магнезий. А този микроелемент е особено нужен по време на грип, защото ни зарежда с енергия и издръжливост. Toй дава заряд от тонус на нервите, мускулите, мозъка. Селенът пък засилва съпротивител­ните сили на организма и вдига защита срещу простуда и грип. Цин­кът "бетонира" имунната система и намалява уязви­мостта от вирусни и бакте­риални инфекции. Накуп тези ценни вещества можете да глътнете с бирената мая.