Въпроси

 • Каква е разликата между продуктивна и непродуктивна кашлица?

  Съществуват два вида кашлица: продуктивна и непродуктивна.

  Продуктивна кашлица:

  Продуктивната кашлица или влажната кашлица, обичайно е свързана с вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Възпалената лигавица на бронхите произвежда плътна и лепкава слуз, която не може да бъде отстранена от ресничките и запушва дихателните пътища. Кашлицата е рефлекс, чрез който лепкавата слуз или храчките се изгонват от дихателните пътища. Възпалението и натрупаната слуз стесняват дихателните пътища, ограничават дишането и благоприятстват бактериалната инфекция.

  Непродуктивна кашлица:

  Непродуктивната кашлица е суха, глождеща и дразнеща под формата на повтарящ се стимул в дихателните пътища и обичайно е без експекторация. Такава кашлица може да се причини например от цигарен дим или прах. Също така, тя може да е с алергичен или невротичен произход, но може да бъде причинена  и от по-сериозни заболявания.


 • Кога кашлицата е хронична?

  Обичайно кашлицата се определя като хронична, ако продължава над 2 месеца и/или се появява повторно.


 • Може ли непродуктивната кашлица да стане продуктивна?

  Да. Например, когато страдаме от настинка или грип заболяването протича в две фази. Първоначално се появява суха кашлица, която впоследствие се превръща във влажна. Когато микроорганизмите нахлуват в дихателните пътища, те атакуват и увреждат тяхната лигавица. Нормалната секреция на слуз се променя - става плътна и полепва по стените на дихателните пътища. Този секрет не може да бъде отстранен и кашлицата става особено мъчителна и изтощителна. Със задълбочаване на инфекцията постепенно започва да се произвежда повече слуз и кашлицата става продуктивна. Повишеното производство на слуз прави възможно отстраняването на секрета посредством кашлица.


 • Кога трябва да се обърнем към лекар?

  Дали трябва да се консултирате с лекар зависи от конкретната ситуация. Най-общо трябва да се свържете с лекаря си, ако кашлицата Ви продължава повече от седмица, имате температура, имате постоянна болка в гърдите или затруднено дишане.


 • Какво е мукоактивно лекарство?

  Често настинката е съпроводена с остър или хроничен бронхит, увеличено производство на слуз и кашлица. Мукоактивните лекарства  са лекарства, които стимулират секрецията и отделянето на храчки, слуз или чужди тела  от дихателните пътища.


 • Какви са разликите между муколитиците и антитусивните медикаменти?

  Муколитиците са вещества, които подпомагат по-бързото и лесно отстраняване на лепкавия секрет от бронхите. Антитусивните медикаменти потискат кашличния рефлекс, като потискат кашличния център в продълговатия мозък, по- високо разположените центрове в главния мозък и/или периферните кашлични рецептори, като в резултат успокояват кашлицата.


 • Уместно ли е да се спира или успокоява кашлицата?

  Това зависи от вида на кашлицата. Сухата дразнеща кашлица може да бъде много обезпокоителна и може да се лекува с лекарства, които я успокояват. При настинка тази суха кашлица често преминава в продуктивна, която е свързана с увеличено производство на слуз. За да може да продължи отстраняването на храчките, в този случай медикаментите, потискащи кашлицата трябва да се избягват или да се приемат само вечер, с цел осигуряване на спокоен сън и почивка на гръдния кош. В стадия на продуктивна кашлица се препоръчва прием на отхрачващи медикаменти, за да се осигури отхрачване и да се лекува кашлицата. Ако кашлицата не намалее в рамките на седмица Ви препоръчаме да се обърнете към лекаря си.


 • Каква е разликата между слуз и храчки?

  Слузта е хлъзгав секрет, покриващ различни лигавици в човешкото тяло (мукозни мембрани). Слузта защитава дихателните пътища като улавя чуждите тела, навлизащи през носа при нормалното дишане. Също така слузта предпазва лигавиците от изсъхване. Повишеното производство на слуз от дихателните пътища е симптом на заболявание, като настинката например. В носа и в гърлото нормално има слуз, но когато е в голямо количество, тя пречи на спокойното дишане и трябва да бъде отстранена чрез издухване на носа или изкашляне. Храчките са слуз, произвеждана от дихателните пътища, най вече тази, която се изгонва с кашлица, с изключение на слузта произвеждана от носните кухини.


 • Нормално ли е да има засилване на секрецията през първите дни на лечение с мукоактивни лекарства?

  Да, те помагат за бързото и лесното отстраняване на лепкавия секрет от бронхите, като засилват продукцията на по-рядък секрет. Следователно, честотата на кашлицата се засилва, за да се отдели повишеното количество храчки. По-късно, в хода на оздравителния процес, честотата на кашляне намалява.


 • Как да подпомогна ефективността на мукоактивните лекарства?

  Следните мерки могат да помогнат на организма да се пребори с кашлицата и да ускорят оздравителния процес:

  • Осигурете си пълноценна почивка
  • Осигурете приема на витамини чрез консумация на пресни плодове и зеленчуци
  • Сложете краката си в гореща вода
  • Използвайте гръдни компреси и инхалирайте топли пари
  • Не пропускайте да измиете ръцете си, след като сте издухали носа си

 • Как мога да подсиля имунната си система?

  Отслабената имунна система улеснява настинките и кашлиците. Можете да засилите имунитета си по няколко начина:

  • Излизайте на разходка на чист въздух
  • Посещавайте сауна
  • Редувайте горещи със студени душове
  • Наспивайте се добре и избягвайте излишния стрес
  • Яжте пресни плодове и зеленчуци. Цитрусовите плодове, доматите, спанака и броколите са препоръчителни. Може да приемате и готови витамини, особено витамин С.