Кашлицата - най-кошмарният симптом на детския лекар

Няма друг симптом в детската възраст, който от една страна да се среща твърде често, а от друга - да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение.

Дете, което продължително време кашля, е било подлагано на много изследвания и най-рaзлични терапии, но без резултат.

За съжаление родителите след прегледа при педиатъра се успокояват, но не след дълго се подновява тяхното притеснение, като най-честите въпроси, които си задават са:

 

 • дали моето дете няма „скрита пневмония”
 • има ли проява на неизяснена алергия др.

 

Кашлицата е симптом със защитен характер

В повечето случаи, лекарите се стремят да не я подтискат, а да я облекчат.

Добрият лекар не лекува кашлицата - той я контролира, облекчава и подпомага нейния защитен ефект.

 

Видове кашлица

Наблюдателният родител трябва да може да различава  вида  кашлица. По този начин ще може особено много да помогне на педиатъра.

И така - кашлицата се появява при дразнене в дихателните пътища от механично, алергично и инфекциозно естество.

Много е  важно да се изясни:

 • от кога е започнала кашлицата?
 • в коя част на денонощието е най-силно изявена?

 

СЛЕДВА НАЙ-ТРУДНИЯТ ВЪПРОС - ДАЛИ Е СУХА ИЛИ ВЛАЖНА?

Кашлицата – най-кошмарния симптом на детския лекарОт голямо значение е дали кашлицата е придружена с някои други симптоми – температура, хрема, тежко дишане, обриви и др.

Когато тя е предимно нощна и сутрешна, обикновено е причинена от стичащите се секреции позадната фарингиална стена. Най-доброто лечение на този вид кашлица е да бъде овладяно възпалението на носа или околоносните синуси.

 

ЛАРИНГИТЪТ

е често заболяване в детската възраст, чиито симптоми са дрезгава, честo на серии и суха кашлица. Често при него гласът е променен.

Когато вдишването  е силно затруднено и звучно, се касае за т.нар. Субхордален ларингит или Псевдокруп. При него детето се събужда най-често през нощта със силно затруднено дишане, неспокойствие и честа неприятна „тенекиена” кашлица.

Традиционното лечение на този вид ларингит включва антихистаминанти, кортикостероиди, антибиотици и др. Има изключително успешно хомеопатични медикаменти за това заболяване, които имат ефект както за преодоляване на острото състояние, така и за неговото профилактиране.

Бронхитът в детската възраст зачестява в последно време. Причините за неговата поява са комплексни:

 • вируси
 • алергии
 • намаление на имунитета

При него кашлицата може да бъде по всяко време  на денонощието. Обикновено тя е суха, честа на серии и продължителна – продължава със седимици и месеци.

Много рядако се лекува с антибиотици. В повечето случаи лекарите я контролират с отхрачващи, противоалергични и др. медикаменти.

Когато бронхитът е съпроводен със затруднено (свиркащо) дишане се касае за спастичен бронхит (спазъм). Причина за неговата поява в повечето случаи е алергия и педиатърът трябва да обърне сериозно внимание на лечението и профилактиката на астма.

 

КАШЛИЦАТА

е характерен симптом за едно от най-тежките заболявания в детската възраст. Нещо повече - липсата й отхвърля диагнозата.

Най - вероятно се досетихте - става въпрос за бронхопневмонията. При нея кашлицата е дълбока, влажна и е през цялото време на денонощието. Винаги е придружена от други симптоми- тежко общо състояние, бледост, температура, нарушено дишане, повръщане и др. Лекарският преглед и съответните изследвания потвърждават диагнозата. Лечението винаги е сериозно – антибиотици, отхрачващи медикаменти и др.

Родителите се притесняват от кашлица, продължаваща с месеци. В такъв случай трябва да бъдат отхвърлени:

 

 • наличие на алергии
 • трета сливица и съпътстващи синуити
 • чуждо тяло в бронха
 • при по-малки бебета - рефлукс - връщане на храна от стомахчето и попадане в дихателните пътища

И така тай-важното за кашлицата, което трябва  да знаем е:

 1. Сутрешната и нощната се дължи в повечето случаи на секреция от носа.
 2. Суха, кънтяща, придружена със затруднено вдишване, предимно нощно време е характерна за Ларингит.
 3. Когато едно дете започне да кашля и след известно време покачи температура - веднага на лекар. В случая температурата маркира усложнение.
 4. Силата и честотата на кашлицата няма връзка с тежестта на заболяването - може детето два пъти да се изкашля през деня, но да има тежка пневмония и обратно - честа и силна кашлица, но да е признак на по-леко заболяване.
 5. Никога не лекувайте сами кашлицата.
 6. Когато е продължителна и упорита трябва да се отхвърлят алергия, аденоидни вегетации /трета сливица/ и чуждо тяло в дихателни пътища.

Източник: 18.05.2009, 3/5, Pin It